getest ; De Inov-8 F-lite 195

De Inov8 F-lite 195 had ik al even maar doordat ze voor mijn doen redelijk minimaal zijn wilde ik er niet gelijk heel lang op lopen. De afgelopen dagen was dus de gelegenheid om ze goed uit te proberen. Ik liep er 4 trailruns mee, 3 x een uur en 1 keer 3 uur.
Ik had er eerder al een paar keer een half uur mee gelopen.
Wat gelijk opvalt is dat het echt een verderlichte schoen is. De schoen weegt 195 gram (maat 42).
Dat zorgt er ook voor dat het aanvoelt als een pantoffeltje.
Ik heb een vrij brede voorvoet en de Inov8 is nogal smal maar bij deze schoen heb ik daar geen last van.
De hak is maar 3 mm hoog. De voorvoet is 7 mm en de hiel 10 mm wat zorgt voor een 3 mm hiel drop.
En dat voel je als je dat niet gewend bent. Je staat echt plat op de ondergrond.
Je voelt dat het allemaal erg minimaal is, een dunne zool wat ervoor zorgt dat je ineens meer je voorvoet voelt als je loopt.
De zool is gemaakt van speciaal rubber wat meer grip moet geven in nat weer.
Verder heeft de schoen een meta flex groove zoals Inov8 dat noemt. Dat zorgt ervoor dat je voet (metatarsalen) kan bewegen in een natuurlijke manier.
Maar hoe loopt dat in de praktijk?
Op de trails merk ik duidelijk dat ik op een dunne schoen loop. Dat is even wennen. Je loopt erg dicht op de grond en dat geeft je wel meer gevoel met de ondergrond.
Maar aan de andere kant voel je echt je voet. Het heeft als groot voordeel dat als je technisch niet goed loopt je erg aan het bonken bent.
Ik merkte met name in een fikse afdaling dat ik erg aan het bonken was. Met meer opletten hoe ik loop verdween dat. Dat is wel leuk om te merken. Je schoen zorgt ervoor dat je meer op je techniek let.
Ook op een erg technisch stuk met veel stenen, merkte ik dat ik beter grip/gevoel had met de ondergrond. Na een aantal keer ging ik steeds sneller afdalen op een technisch lastig stuk.
Doordat je lager op de grond loopt worden je schoenen/sokken sneller nat. Dat maakt echt verschil. Het voordeel is dat de schoen zo is gemaakt dat het vocht er ook snel uit is. Dat is zeker zo.
De grip van deze schoen valt zeker niet tegen. Hij wordt aanbevolen voor steenachtige en droge paden. Ik heb op bijna alle ondergrond gelopen, blubber, asfalt, gras, stenig pad, bladerdek en door water.
Als het echt glad is door blubber glij je wat meer weg, maar toch vond ik dat ook nog meevallen. Ik had verwacht dat de schoen minder grip zou hebben.
Als je op asfalt loopt kun je eigenlijk ook best goed uit de voeten met deze schoen. Als je tenminste op een minimale schoen kunt lopen. Want ook hier merk je dat het een dun zooltje is.
Ik loop op de weg op de Nike Free dus ben wel gewend aan een schoen met minimale demping. De overstap naar deze schoen lukt dus ook wel zonder al te veel problemen. Maar toch heb ik wel wat spierpijn in mijn kuiten gehad.
Conclusie is dat dit een lekkere trailschoen is, een minimale schoen die je niet zomaar moet gaan gebruiken als je dat niet gewend bent. Ook hier geldt voorzichtig opbouwen.
De grip valt zeker niet tegen maar ws zal de Inov8 X-Talon 190 meer grip hebben op een  modderig parcours
Deze schoen is denk ik erg geschikt voor een combi van weg/verhard en trail. Ik zal zeker vaker de trails op gaan met deze schoen. Nog geen hele lange afstanden maar tot 30 km denk ik dat het een erg fijne schoen is.
Oh ja, ook niet onbelangrijk, het is een leuk schoentje om te zien, verkrijgbaar in rood en zwart.
De schoen is te koop bij natuurlijk hardlopen.
Prijs; 104.95 Euro.
Bij Natuurlijk hardlopen hebben ze (bijna) alle minimale schoenen die er op de markt zijn. Zowel voor op de weg als voor op de trails.
Merken als Fivefingers, New Balance, Merell, Inov-8, Vivobarefoot zijn online te koop ofwel in de winkel verkrijgbaar zodat je ze kunt passen.

This entry was posted in Schoenen and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to getest ; De Inov-8 F-lite 195

  1. paula says:

    Lekker schoentje he? Ik kan trouwens uit ervaring melden dat je met de Inov-8 X-talon meer grip hebt in de modder en in de sneeuw.
    Ga je de no-heel-drop van Inov-8 ook nog testen? De Bare X (of Bare grip voor de trails)?

  2. martine says:

    @paula ; als ik ze krijg om te testen zeker :-)

  3. Pingback: Getest; De Vertikal K trailschoen van La Sportiva | RunToDream, Trailrunning, running, ultra`s and adventure racing

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>