Getest; De Vertikal K trailschoen van La Sportiva

 La Sportiva begint zich steeds meer te roeren op de Nederlandse markt wat betreft de trailschoenen. Ik schreef al eerder over de C Lite Van La sportiva.
De tweede schoen die ik heb mishandeld is de Vertical K.
Een ultra gewicht Skyrun schoen die 400 gram per paar weegt (bij maat 42). De dames schoenen zijn 269 gram.
Dat is ook hetgeen je voelt als je ze in je handen hebt maar vooral aan je voeten. Als pantoffeltjes zo licht en vooral zo comfortabel. Ze zijn zeer flexibel, je kunt de schoen makkelijk buigen van teen naar hiel.
De upper is minimaal bewerkt met stiksels en materiaal.  Het is gemaakt van 1 stuk stof dat strechmateriaal is. Ik had het gevoel dat ik de Nike Free schoen aan had. Alleen dan met een Trail onderkant.
Over de schoen zit zoals bij alle La sportiva schoenen een gaiter zodat je geen takjes en steentjes in je schoenen krijgt.
Het verschil met de C Lite is tov de Vertical K dat de tong van de schoen aan 1 kant vast zit. daarom kun je beter bij je veters met de vastzittende gaiter. Iets wat ik lastig vind in de C lite.
Ondanks de zachte flexibele upper zit er wel gewoon een harde neus op de schoen zodat je wel kunt stoten zonder problemen.
De middenzool is zacht en verend. Wat vooral opvalt aan deze schoen is de buitenzool. Het is een golvende zool. Dat geeft veel grip met klimmen maar ook met dalen. Ik had het gevoel dat het vreemd zou lopen met een golvende zool, maar niets is minder waar. Je merkt er eigenlijk niets van als je gewoon loopt. Je merkt het wel als je meer grip nodig hebt. Afgelopen week heb ik ze nog even getest op de zandpaden en ook daar zijn de schoenen perfect voor. Daarbij heeft de zool de bekende Morpho Dynamic en Friction sole System.
Dus ook deze schoenen hebben het klevende rubber onder de zool wat voor goede grip zorgt.
De Vertical K heeft een 4mm heel-drop, dus als je dit niet gewend bent moet je zeker niet gelijk op deze schoenen lopen. Aan een minimale schoen moet je wennen.
Ik heb er een trail op gelopen van 54 km en dat ging eigenlijk zonder problemen. Wel voelde ik de volgende dag mijn kuiten. Voor het eerst dat ik zo’n afstand op een 4 mm trailschoen heb gelopen.
Verder had ik een blaar op mijn hielrand door de rand van het zooltje. Door de zooltjes van Salomon ben ik wat verwend, die zijn namelijk afgewerkt met een soort gelrand.
Als ik op andere schoenen zonder die zooltjes loop is het resultaat vaak een blaar.
De conclusie van deze minimale lichte trailschoen is dat het echt een heerlijke schoen is! Het zit als een pantoffel om je voet, is licht en heeft veel grip. Dor de golvende zool heb je minder last van moeie voeten zoals ik bv bij de Inov-8 195 had. Maar wat nog veel belangrijker is, het is eigenlijk een hele goede allround schoen. Je kunt er op veel terrein mee uit de voeten.
Voor mij is dit tot zover de lichtgewicht trail schoen. Ik was ook te spreken over de Inov-8 F light 195   (deze is wel 3 mm) maar zou de Vertikal K eerder kiezen voor zijn comfort en grip.
De Vertikal K is verkrijgbaar in de maten 36 tot en met 47,5 maar ook in halve maten. Advies verkoop prijs is 115 Euro. Hieronder uitleg over de schoen door La sportiva.

3 thoughts on “Getest; De Vertikal K trailschoen van La Sportiva

 1. Op dit moment zijn de runningschoenen alleen nog te koop bij de onderstaande adressen.
  Rene Vos in Gorssel
  Ron for Fun in Maastricht
  Schneider Outdoor in Den Bosch
  Global Sports in Oosterhout

 2. Laatst bij GlobalSports in Oosterhout langs geweest. Daar is eigenlijk het hele assortiment van LaSportiva te krijgen. Heb zelf daar de Vertical K gekocht, bevalt erg goed!! Ook de verkoper wist veel te vertellen over de schoen.

 3. Pingback: La Sportiva Mountain Running collectie 2013 | RunToDream, Trailrunning, running, ultra`s and adventure racing

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.