De hardloop4daagse, het verslag

De bedoeling was proberen rond de 11 a 12 km per uur te lopen. Hoe dat gaat in 6 etappes is de vraag, dan zal het eerder 11 dan 12 p/u worden.
Het ging eigenlijk al vanaf etappe 1 te hard. Maar dat heb je als je met zo`n jonge hond als Pieter gaat lopen.
Aangezien we een gezellig webloggers tentenkamp hoekje hadden gemaakt had ik al snel besloten om met Pieter samen 12 km per uur te gaan lopen.
De eerste etappe was 16.4 km. Een mooie etappe rondom Soeren. Vanaf de atletiekbaan gingen we op pad met een aantal korte klimmetjes. De eerste 9 km is meer stijgen en het tweede deel is het meer dalen.
Vanaf km1 ging het te hard. Dat ging zo….
Martine zegt`we gaan veel te hard`. Pieter zegt `ja`. Volgende km, `we gaan veel te hard`. Pieter `ja`. Dat duurde 4 km en toen ben ik ermee gestopt. Dan maar te hard.
We liepen gewoon lekker. Er moest zelfs nog een eindsprint aan te pas komen omdat Edwin en Frans ons voorbij wilde gaan de laatste 400 meter. Dat resulteerde in een mooie tijd van 1.17.30. Dat is 12.6 km per uur.


Etappe 2 moest rustiger. 20.4 km en een zware etappe. Rond de 11 km per uur dan maar proberen. Het begint heuvelaf en dat is funest, daar ga ik gewoon gelijk te hard.
Maar tussen 4 en 9 km kun je je enorm opblazen, het is klimmen of vals plat omhoog. Toch liepen we lekker, maar te hard. Een prachtige route.
Na een km of 13 kwamen Heidi en Dirk voorbij. Pieter haakte aan maar ik besloot mijn eigen tempo te blijven lopen. Uiteindelijk liep ik weer wat in en finishte ze nog geen minuut voor me.
20.4 km in 1.41.08 wat 12.1 km per uur is.

Etappe 3 moest echt rustiger. 14.56 km diezelfde dag terwijl je al 20.4 km in je benen hebt.
Een hele mooie route over de Veluwe, de Loenen etappe, gewoon genieten!
We liepen lekker. Zoals alle routes klimmen en dalen. Na 11 km kwamen wederom Heide en Dirk langszij. Aangezien we 3 en 4 in het algemeen V klassement stonden, het verschil klein was en ik me nog erg sterk voelde ben ik gas gaan geven. Het ging precies bergafwaarts, daar waar mijn kracht ligt.
Ik liep een km van 4.30 en was ze alle drie kwijt.
Ik kwam over de finish in 1.11.09 wat 12.28 km per uur was. Toch nog een gaatje geslagen van 2 minuten in die paar km.

Etappe 4 is een grote instinker. De tijdrit. Als je eigenlijk iets niet moet doen is het hard lopen op de tijdrit. Maar alles zorgt ervan dat je hard wil lopen. De start en de loop van 8.4 km is in het park Berg en Bos
Je start in volgorde van het klassement, dus de langzamere lopers starten voor je. Iedere 30 seconden wordt er een loper weg geteld vanuit een paardentrailer.
Dus alle ingrediënten om los te gaan zijn aanwezig.
Als ik start zit ik al vol met adrenaline. Een werkelijk heel gaaf parocurs. Je slingert door het bos en komt onderweg steeds andere lopers tegen. Met klimmen en dalen over alleen onverhard terrein. Bij de klimmen staan de cols, Col de Bambi 2,0 %, Col de Rhodondenderon 0,0% (wat niet waar was!).Er schiet zelfs nog een hert over het parcours!
Ik finish de 8.4 km in 39.24 (2de vrouw dus te hard) Dat was 12.7 km per uur.

Etappe 5 betalen Pieter en ik de prijs voor het hoge tempo in de ochtend etappe. 19,1 km in een hele mooie maar oh zo`n zware etappe. Heide, bos en zandverstuivingen bij Kootwijkerzand. Koen loopt met ons mee en loopt voor ons. De eerste 11 km zijn verhard maar dan komen we op de heide. Daar lopen de benen helemaal vol. Op het moment dat ik het zand van de Hoog Buurlosche Heide in stap is de koek op. Daar komen Heide en Dirk weer langszij. Ik probeer aan te haken.
Ik weet dat ik in mijn categorie V45 niet meer ingehaald kan worden maar een derde plek in het algemeen klassement wil ik graag vast houden.
Pieter ben ik kwijt en met Koen loop ik door. Ik zorg dat ik hun in het vizier hou maar moet zwoegen. Uiteindelijk kom ik binnen, kapot. 1.39.56 met een gemiddelde tempo van 11.48 km p/u heb ik het toch aardig gedaan. Maar ik voel dat ik erg diep ben gegaan. Pieter komt 2 minuten achter mij en is helemaal kapot. Veel lopers komen die avond de man met de hamer tegen.

Etappe 6 is een kwestie van uitlopen zou je denken. Dat lijkt ook zo de eerste 10 km. We doen rustig aan en ik blijf bij Heidi en Dirk. Ik heb 6 minuten voorsprong. dus dat moet makkelijk te doen zijn voor een derde overall plek.
Ilonka loopt met ons mee en de eerste 9 gaan soepel. Dan gaat het tempo wat omhoog en lopen Pieter en Ilonka weg. Ik loop rustiger en dan plots voel ik dat het mis gaat. Mijn bovenbenen beginnen te spartelen. Alsof er zachtjes met naalden in gestoken wordt. Ik weet dat ik de sjaak ben. De benen zijn leeg.
Heidi loopt langzaam iets van mij weg maar heeft het ook moeilijk. De laatste 10 km zwoeg ik en probeer ik te blijven lopen. Alles in me wil wandelen maar als ik dat doe weet ik dat ik die 6 minuten weggeef. Daar zou ik van balen achteraf dus ik ga door.
Ik heb het gevoel dat ik volledig geparkeerd sta. Heb ontzettende dorst en stop een paar keer om aan mensen en fietsers water te vragen.
De laatste 2 km duren eindeloos. Steeds als ik vraag hoe ver het nog is (garmin leeg) zegt iemand 2 km. Dat hoor ik steeds. Eindelijk zie ik het bord 20 km. Ik probeer er nog iets uit te persen. Ik kom de baan op en finish de 21.2 km in 1.56.26 wat toch nog een gemiddelde van 10.94 km p/u is. Het voelde als 6 km per uur.
Pieter liep met Ilonka sterk en was bijna 7 minuten eerder binnen.
Kapot maar heel tevreden stort ik neer op het gras.

De derde plaats overall behouden met een verschil van 3.5 minuut op Heidi. Heidi en Dirk gaan de transalpine lopen, ik voorspel een heel sterk koppel!!
Ik werd 2de in mijn klassement en 37ste in het algemeen klassement.Na 2 maanden relatief weinig lopen en al helemaal niet getraind voor de hardloop4daagse loop ik toch erg sterk. Nog beter, ik heb alles gevoeld de laatste 2 etappes, behalve mijn scheenbeen.

Verder was het een heel gezellig weekend met heel veel webloggers die de 100 km , de 60 km maar ook losse etappes liepen. Volgend jaar zijn wij er allemaal weer. Want zulke mooie etappes kun je alleen lopen bij de hardloop4daagse.
Als toetje van dit prachtige weekend overhandigde de organisatie mij (voor mother of peace) een prachtig bedrag van 330 euro voor ons mooie Be More Ultra Tour wat nu op weg naar Zuid Afrika is met Leonie.
Eric en alle andere mannen en vrouwen van de hardloop4daagse, ontzettend bedankt voor weer een prachtig hardloopweekend en het mooie geldbedrag voor Be More!
Voor alle lopers, hou je van de natuur, trails, hardloop samenhorigheid, en niet al te grote loopjes, zet deze dan in je agenda. Volgend jaar pinksteren is de 10de editie.
Echt, mooier dan dit komen ze niet.
Meer verslagen kun je lezen bij Pieter, Gert, Bjorn, Ronnie en Janna, Richard, Ruud, Wouter, Rik en Ilonka, Roberto, Edwin, Martin, Dirk en Gert-jan. Maar ook Petra, Monique, Koen ,Kees, Ronald en  Eric liepen een etappe.

This entry was posted in Marathons en Verder, Trailrunning, Wedstrijden Kortere afstanden. Bookmark the permalink.

35 Responses to De hardloop4daagse, het verslag

 1. Petra says:

  Super verslag! Heerlijk om te lezen. Het sfeertje in Apeldoorn in zo mooi, dan kan menig evenement van leren.
  Gefeliciteerd met julie mooie plekken en met het toetje van nog eens €330,-voor Be More. Super!

 2. Henk says:

  Leuk om zo’n verslag te lezen heb al veel over de hardloop vierdaagse gehoord…wie weet ooit een keer, petje af voor de prestatie!

 3. Mooi, het scheenbeen ligt weer achter je! (raar beeld)
  Sterk en vastberaden gelopen, een compliment waard!

 4. Wendy says:

  Hup, staat bij op mijn “to do” lijstje, ziet er prachtig uit!! Mooie prestatie, proficiat met je podiumplaats, daar doen we het niet voor, maar toch leuk om mee te maken hé!

 5. Mike says:

  Mooi verslag en de foto’s spreken boekdelen. Hoop en wanhoop liggen dicht bij elkaar! Het kriebelt….

 6. Jaco says:

  Mooi verslag van een prima loop weekend…..maar wie is er nou de Sjaak,jij of…..??

 7. Mooi verslag, ik zie het helemaal voor me gebeuren! Toch maar eens in de planning opnemen :-)

  gr. Henk

 8. Dullaert Annemie says:

  Wauw, wat weeral een schitterend verslag…Ik kruis hem nu al aan voor volgend jaar…Puike prestatie (ook van die 2
  Belgen :-) )Schitterend!!!

 9. Koen Martens says:

  De hardloopvierdaagse komt hier zeker op de agenda.

 10. Aschwin says:

  Prachtige omgeving ook om te lopen. Knap staaltje hardlopen!

 11. Rencapy says:

  Je presenteert zo vaak fenomenaal. Het werd weer eens tijd dat je op een podium in het zonnetje werd gezet. (Ook hulde aan Ingrid trouwens))

 12. John says:

  Erg mooi verwoord en gepresteerd.
  Het is wel duidelijk dat dit een ongeëvenaard evenement is.

 13. Keesdeloper says:

  WOWW!!! Ook al zo’n mooi verhaal. Mooie strijd die geleverd hebt en sterk gelopen hoor. Petje af! Leuk jullie weer even gezien en gesproken te hebben. En jullie hebben me helemaal om. Volgend jaar wil ik hier 4 dagen bij zijn. (en lopen natuurlijk!)

 14. Martin says:

  Mooi verslag. Prachtig sfeerbeeld, die linkerfoto van de laatste etappe!
  Super dat je scheenbeen weer ok is en ook dat extra bedrag voor Be More!

 15. Tiny says:

  Zou me vaak willen splitsen zoveel moois is er te lopen. Proficiat met je mooie prestatie!

 16. Gert Jan says:

  Jazeker volgend jaar ben ik ook er weer bij, wat een goede en mooie organisatie he? heel mooie etappes waren het,,nu ik je verhalen weer gelezen heb,komen mijn herineringen weer boven, Martine ik ga ook de vanaf me wagen aan de traillopen geleidelijk aan, dat is eigenlijk nog mooier dan de marathon eigenlijk waar het om tijden gaat, of afstanden gaat, in een woord dit soort lopen is puur genieten en afzien tegelijk,,,,

 17. sierd says:

  1 woord: GAAF!

 18. Rinus says:

  Als het kan doe ik volgend jaar mee en wat een top prestatie en natuurlijk gefeliciteerd.
  Mooi verslag en ik was erbij voor mijn gevoel.
  Groet Rinus.

 19. annemarie says:

  Leuk verslag, lekker leesbaar! Je bent ge woon een stoer wijf dat je zo gelopen hebt! Even kijken of er volgend jaar 1 of 2 etappes in te passen zijn in verband met de marathonvoorbereiding!

 20. JeeWee says:

  Klinkt allemaal zeer aantrekkelijk, behalve dan het afzien natuurlijk.
  Al hoort dat er helemaal bij en wil je het eigenlijk ook weer niet missen.

 21. ronnie says:

  Mooi verslag! Iedere deelnemer aan de H4D maakt hetzelfde mee, of je nu vooraan of achteraan loopt. Bij iedereen gaat het pijn doen na de vierde etappe….. en soms al eerder

 22. cloike says:

  respect voor al die km’s achter elkaar en dat op een zeer warm weekend…
  Leuk verslag trouwens.

 23. geert says:

  moesten de inschrijvingen NU open gaan, ik meldde me direct aan!

 24. Ruthje says:

  leuk verslag van een zeer mooie wedstrijd! En superdikke proficiat met je 3e plaats! Heel knap!!
  H4D staat ook al lang op m’n verlanglijstje, maar ‘t zal nog wel effe duren eer ik me er ook aan waag.

 25. Rik says:

  Leuk om al die foto’s te zien, een prima geslaag weekend met een prachtig podium!

 26. Kit says:

  Eigenlijk kun je dus het hele verhaal samenvatten met: te hard… ;) ) Maar daarmee doe ik je verhaal te kort, heerlijk om te lezen en een superknappe prestatie. Hij staat nu dus op mijn to-do lijstje (later als ik groot ben, natuurlijk ;) )

 27. Marco says:

  ik zit te genieten van dit verslag !
  enne mooie prestatie ! ;-) ben ik al een beetje van je gewend.

  groet Marco

 28. hans says:

  wat leuk zeg.. en top gelopen

 29. Fred says:

  Proficiat met een geweldig gelopen Hardloop4Daagse en je derde plaats! Na het lezen van jouw blog weet ik het zeker: die H4D wordt het wel voor mij in 2011, Deo Volente uiteraard…

 30. Aad says:

  Geweldig verslag, praxhtige omgeving. Tijdens mijn Kmar opleiding heb ik de bossen rond Apeldoorn uitgebreid mogen “verkennen” ;-) . waarschijnlijk vind ik ze nu, jaren later, veel mooier.
  De RopaRun kan van mijn verlanglijstje af, zal ik dan volgend jaar toch voor de H4D gaan? Of toch nog een keer de RR, of toch…..
  Gelukkig heb ik nog een jaar om daar eens goed over na te denken. Misschien tot volgend jaar dan maar?
  IJzersterk gelopen trouwens, gefeliciteerd. Fijn vooral dat het (blessure-)pijnvrij is gegaan.

 31. Ruud says:

  Mooi verslag van een prachtig evenement met prachtige etappes in schitterende omgeving met prachtig mooi weer (of soms misschien toch wat te heet op de hei)
  En dan ook nog als afsluiting op het podium.
  Super geslaagd weekend dus

 32. Het was weer erg leuk en gezellig, soms leek het wel een reünie,
  Ik heb genoten van het lopen de omgeving en het leuke gezelschap.
  Het kan bijna niet anders dat Andalusië ook geweldig wordt.

 33. Mooi verslag en schitterende foto’s. Gefeliciteerd met je 2e plaats. Het was leuk om de H4D te volgen via twitter en de website. Hoop er volgend jaar bij te zijn.

 34. Ronald says:

  superverslag! Is toch ook wel heel mooi die H4D.. tja, ik blijf het moeilijk kiezen, zeker na de roparun met mijn team… Gefeliciteerd met jullie mooie podiumplekken!!

 35. Claudia says:

  HEb al heel wat blog verhalen gewist maar over H4D alles bewaard, ook van mij nog ff gefeliciteerd door een ander gaaf loopgebeuren hier weinig van mee gekregen maar zo te lezen ook iets geweldigs om te doen. Als ik ooit de pinksteren niets te doen heb;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>