Schaafplekken bij trail/ultralopen

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik doe om schaafplekken tegen te gaan. Schaafplekken van bh’s, de loopbroek of de rugzak. Die je vooral oploopt tijdens een lange wedstrijd of tijdens erg hete dagen of natte dagen.
Een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Het ergste wat ik gezien heb was wel tijdens de Andalusia ultratrail. Een van de mannen liep altijd zonder onderbroek en deed dat in de hitte ook. Het hele zaakie was totaal ontveld, erg pijnlijk.
Er zijn een aantal dingen die ik in de loop der jaren heb aangepast of heb ontdekt. Maar ook ik heb af en toe nog steeds schuurplekken.
# een van de plekken waar je snel schuurplekken krijgt zijn de binnenkant van je dijen. Mn als het warm weer is schuurt de rand van een short snel. Sinds ik loopbroekjes draag met een tight erin is dat voorbij. Op de trails deze van Salomon en op de weg deze van Nike.
Uiteraard is alleen een tight ook een optie.
# vaak had ik plekken op de rand van mijn topjes aan de voor en achterkant.
Vooral als er haakjes of sluitingen aan bh’s of topjes zitten. Vaak heb ik plekken afgeplakt met compeed. Maar uiteindelijk laat dat ook los.
Veel merken zijn de revue gepasseerd. Het ideale topje bleek van Falke te zijn. Sinds ik deze draag heb ik daar nooit meer een schaafplek gehad. Ook niet als ik 10 uur met een rugzak loop.
# met een rugzak lopen kan ook schaafplekken opleveren. Ik heb een aantal rugzakken die voor mij ideaal zijn, mn de Salomon s lab heeft mij nog geen schuurplek opgeleverd.
Soms kan het randje bij je sleutelbeen nog wel eens irriteren bij een andere rugzak met bv adventure racen. Dat plak ik dan af met zacht foam.
# plekken smeer ik soms in met vaseline, zoals de liezen of de oksels. maar daar ben ik geen liefhebber van. Ik weet dat veel lopers dat doen en het vaak helpt. Ik vind het niet prettig.
# Een groot probleem is de rand van je loopbroek op de onderrug. Dat zijn plekken die ook bij mij vaak kapot zijn. Ik spuit het tegenwoordig in met opsite. Een plastic laagje ter preventie. Maar ook dat gaat in de loop der uren weg.
Overigens vooral bedoeld als je al een schaafplek hebt.
Ik heb tape en compeed gebruikt, maar dat laat los naarmate de uren verstrijken en vooral als het warm is en je veel zweet.
Ik probeer er nu op te letten dan mijn onderbroek boven de rand van mijn loopbroek zit. Ik gebruik altijd een onderbroek zonder naden, zoals van Falke en Odlo.
Als ik daar consequent op let kom ik zonder kleerscheuren uit een race. Maar vaak denk ik er niet aan om alles goed te trekken als ik weer eens een plasstop heb gemaakt.
De combi van opsite en een hogere onderbroek is op zich wel voldoende.
# een ander ding is om uit al je kleding de merkjes te knippen. Dat zijn vaak de plekken die irritaties geven.
# als je een schaafplek hebt helpt de opsite goed. Maar ook Aloe Vera helpt goed
Andere tips? Zet ze hier vooral onder.

This entry was posted in Hardlopen Medisch, Trailrunning and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Schaafplekken bij trail/ultralopen

 1. Sander says:

  Voorkomen is inderdaad beter dan genezen.

  Natte washandjes bij verzorgingsposten of rustplekken helpen het zweet te verwijderen, dat scheelt al iets.

  Genezen daarvoor gebruik ik zelf meestal uierzalf (van farm-0-San) een witte pot met rood deksel. Ondermeer verkrijgbaar bij welkoop.

  Tijdens de vierdaagse hele goede ervaringen met Lanette wascreme gehad. Maar volgens mij is dat alleen op recept te krijgen. Maar als iemand het ergens kan krijgen, hou ik me aanbevolen.

 2. Leuk op te lezen. Weer wat van opgestoken.

 3. Paul says:

  Body Screen van Naqi is voor mij de all-in-one oplossing.
  Tepels, onderrug, lies, voeten…. Preventief naar ook nadien nuttig.
  Een kleine tube kan handig zijn onderweg.
  (Verkrijgbaar via apotheek. Ook gebruikt door mensen met een prothese)

 4. Peter DEWULF says:

  Martine,

  Ik gebruik steeds Micropore tape van 3M, zelfs na wedstrijden van + 10 hr blijft dit steeds netjes zitten en heeft meer dan voldoende bescherming.

  Net een shocking artikel gelezen, zie URL

  Greetz Peter

  http://jacquelinewindh.com/2011/09/28/sweet-poison-how-sugar-is-killing-us-and-especially-our-children/

 5. In plaats van witte TAPE het gekleurde Medical Tape gebruiken kan helpen.
  Kleding met merkjes binnenstebuiten dragen helpt ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.