The Barkley niet te doen 100 mijl Marathon

In het boek wat ik aan het lezen ben kwam ik 2 verhalen tegen over de Barkley Marathon. Een 100 mijl ultraloop gehouden in Frozen Head State Park, Tennessee.
Er worden veel 100 mijl trails gehouden in Amerika dus wat maakt deze zo bijzonder?
Omdat deze ultraloop tot nu toe maar 6 finishers heeft in hun 21 jarig bestaan.
In 1977 ontsnapte James Earl Ray, de moordenaar van Martin Luther King, uit de gevangenis die in dit gebied ligt. 54 uur later werd hij weer gevangen genomen maar een paar mijl van de gevangenis vandaan. Een locale ultrarunner, Gary Cantrell, dacht bij zichzelf; in 54 hours i could have been 100 miles away! Zo begon hij daar hard te lopen, en het was erger dan hij dacht, het gebied was onbegaanbaar. Daar begon de gedachten om een wedstrijd op die trails te plannen.
De Barkley Marathon was geboren.
Men loopt 5 zogenaamde loops en iedere loop is 20 mijl (32 km). De ondergrond zijn trails waarvan er vele al overgroeid zijn met gras en sommige trails zijn zo oud dat het haast niet meer herkenbaar is. 20% is geen trail maar gaat gewoon door het bos. Maar daar blijft het niet bij, in iedere loop zitten ongeveer 13 klimmen met een totaal hoogteverschil van 10.000 feet per ronde. Dit is ook een van de redenen waarom de trails zo slecht zijn, niemand loopt hier meer omdat het te zwaar en onbegaanbaar is. Er liggen overal omgevallen bomen en alles groeit in het wild.
Wat namen van deze klimmen? Bird Mountain, Little Hell, Rat Jaw en Big Hell. Afdalingen zijn bv The ZipLine en Leonards Butt Slide. 
Er zijn onderweg 2 waterposten die onbemand zijn (als je ze vind). En pas als je weer op het basis kamp bent na 20 mijl is er een echte verzorgingspost.
Iedere loop moet je binnen 12 uur lopen en dus 100 mijl in 60 uur. Dat is te doen zou je zeggen maar er is nog een moeilijkheidsfactor ingebouwd en dat is dat het niet gemarkeerd is. Je krijgt een map mee en een geschreven route die er zo uit ziet en daarmee moet je het doen. Een andere moeilijkheidsfactor is dat is je in iedere ronde 9 tot 11 boeken (het varieert) moet vinden. Deze liggen ergens op het parcours en uit ieder boek moet je een bladzijde meenemen. Mis je er een dan ben je eruit.
Na ongeveer 12 uur kom je als je geluk hebt uit bij het kamp en daar gaat het voor veel lopers mis. Men geeft vaak de pijp aan Maarten na 2 of 3 loops want je weet wat je te wachten staat de komende 12 uur. Als je uitstapt wordt er wel een mooie trompet DNF melodie voor je gespeeld. De 3de en 4 de ronde is ook in tegenovergestelde richting, en de 5de loop mag je zelf kiezen.
Je kunt je ook niet zomaar inschrijven. Je schrijft een Essay waarom je deze Barkley zo graag wil doen. Doe je dat goed dan ben je een van de gelukkige om mee te doen aan deze bizarre tocht. Er mogen maar 30 tot 35 lopers meedoen. Ben je een van de gelukkige dan is de entree 1.55 dollar en een kentekenplaat van de staat waar je in woont.
En oh ja, zou je het mogen halen dan is er geen prijs, je zal het moeten doen met eeuwige roem. Wil je een shirt dan is die te koop voor 25 dollar.
Een mooi slideshow zie je hier.

12 thoughts on “The Barkley niet te doen 100 mijl Marathon

  1. Bizar, mooie slideshow en zie ik daar nou een nederlandse kentekenplaat (blauw-wit) tussen hangen?
    Effe zoeken Mar of dat klopt en zo ja is die vast van een man dus dan ben je toch de eerste vrouw…..

  2. Dus Martine, ga je voor de eeuwige roem?! Ach, jij bent zรณ goed doorgetraind, je loopt marathons in woestijnen en bergen. Voor jou een eitje! ๐Ÿ™‚

  3. godverdomme Martine, stop eens met sappige verhalen te schrijven over onmogelijke runs … je hebt me dit jaar zo al de Jungfrau opgestuurt, en nu dring je alweer een volgende droom op … Tania blijft daar niet mee lachen hรฉ! ๐Ÿ˜‰

  4. @rencapy en geert; een keer met z`n 3en doen?? En geert, haha, maare , tania komt ons dan vast wel eten geven als we na 1 loop arriveren, als we dat ooit doen.

  5. Weet je al wanneer je mee gaat doen? Het wordt wel eens tijd dat daar een echt Nederlandse kentekenplaat tussen komt te hangen. Als jij hem gaat lopen krijg je van mij wel een kentekenplaat mee ๐Ÿ™‚
    Geweldige beelden trouwens! Ik zal nooit meer klagen over pijn in mijn voeten, want zรณ hebben ze er gelukkig nog nooit uitgezien.

  6. Pingback: Piece of String Fun Run, the world most pointless race | RunToDream, Trailrunning, running, ultra`s and adventure racing

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.