Lopen op het Van Brienenoord Eiland

Als je in de stad woont heb je weinig `groen` om hard te lopen. Toevallig woon ik vlak bij een heel klein uniek stukje groen. Het Brienenoord eiland, slechts 21 ha groot. Ontstaan op een zandplaat in de Nieuwe Maas voor IJsselmonde.
Het eiland ontleent zijn naam aan Baron van Brienen die het in 1847 kocht en er een zalmvisserij vestigde. In 1880 werden er zelfs 100.000 zalmen gevangen, het Kralingseveer (aan de overkant) was het centrum van de zalmvisserij. Maar in het begin van de 20ste eeuw stortte de zalmvisserij in.
In de jaren erna hebben er clubhuizen gestaan. In de oorlog stonden de Duitsers toe dat er een volkstuincomplex kwam. De Duitsers gingen en de volkstuinders bleven. Wel hebben de Duitsers het eiland ontbost, de laatste bomen hebben de Rotterdammers gebruikt voor in de kachels.
Pas sinds 1980 is het openbaar en kan er vrij gewandeld worden. Het eiland is nu weer begroeid en er lopen schotse hooglanders.
Sinds 2003 wordt het Eiland van Brienenoord beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Er staat nu een variatie aan boomsoorten, wilde planten, en er maken zeker 45 vogelsoorten gebruik van het eiland.
Dat wil niet zeggen dat iedereen zo begaan is met het eiland. Er ligt nog een bouwdok uit de jaren zestig dat resteert van de bouw van tunnelstukken voor de metro, ondertussen opgevuld met grond.
Diergaarde Blijdorp wilde het eiland ooit kopen. Er zouden woningen gebouwd worden. In 1993 rees zelfs het idee om er Japanse tuinen op aan te leggen.
Een aantal jaren geleden waren er plannen voor de bouw van een groot hotel op de westpunt. Het laatste nieuws is dat men een deel wil gebruiken om het nieuwe Feyenoord stadion neer te zetten.
Hopelijk kan men ook dit tegen houden.
Voor mij is het een heerlijk stukje om hard te lopen. Een mini trail in de stad. Ik loop er vaak als ik even een uurtje wil lopen. Dat zijn 3 rondjes over het eiland. Zodra ik de brug over loop voel ik de rust. Altijd word ik weer verrast door opvliegende vogels, rennende konijnen of hazen. Het is steeds weer een verrassing waar ik de Schotse hooglanders tegen kom.
Ik ken de paadjes, de zandstrandjes, de stukjes asfalt, de schelpenpaden en de korte klimmetjes.Steeds weer gebeurt er iets op het water, De Maas, wat altijd aan de rechterkant ligt.Het tij zorgt ervoor dat er altijd wel iets aanspoelt.
Ieder voorjaar is er wel een familie zwaan met jongen die de veiligheid en rust van het eiland zoekt. Het geluid van de razende auto`s is vertrouwd alleen ver weg. Ze rijden over de Brienenoordbrug die hoog boven het eiland ligt.
Het is een stukje romantiek deze oase van rust, verstopt in de chaos van de stad.
Update; 21 september. Vandaag met het wandelen op het eiland het vuil geraapt. Toch jammer, 2 grote plastic zakken vol met vooral blikjes en plastic troep van chips ed.

This entry was posted in Trainingen 2008/09. Bookmark the permalink.

16 Responses to Lopen op het Van Brienenoord Eiland

 1. koen says:

  Wat een interessant stukje Martine.
  Ik heb zo het idee dat het er vrij rustig is.
  Maar na dit stukje zal dat wel snel over zijn.

 2. Zo leer je nog eens wat…

 3. Tiny says:

  Mooi stuk zo midden in de stad. Maar wat zie ik, met een boog om de Hooglander heen;-)

 4. Marathonton says:

  He, waar is mijn eerste reactie van vanmiddag gebleven ?? Ben het helemaal met je eens als het om het eiland gaat. Wil overigens 4 okt. Zeeland ook rustig doen . Samen lopen /hazen ?

 5. Jaap says:

  Eiland gevoel

  ‘Ik voel me blij
  gevangen vrij
  op dit omsloten land’

 6. Ronald says:

  soort Central Park maar dan een stuk kleiner 🙂

 7. Fred says:

  Tja, dit soort stukjes groen staan voortdurend onder druk. Jammer, maar hopelijk kun je (kunnen wij) hier tot in lengte van jaren blijven lopen!
  Wat zou die Schotse Hooglandstier overigens denken?

 8. John says:

  Mooi stukje natuur zo midden in de asfaltjungle en de hectiek. Ik weet wel waar ik zou gaan lopen.

 9. hans says:

  En dan willen ze daar een nieuwe Kuip gaan bouwen.. Lijkt me geen goed plan

 10. cloike says:

  Jou ervaringen maken jou een sterke vrouw, een inspiratie voor anderen,

  mamamamaaaaar. maar……dat bochtje afsnijdend voor die Hooglander, sja wat zullen we daar nu over zeggen :-), of wou je ff offroad race doen..hihi

 11. Ronald says:

  Heel bijzonder zo’n stukje natuur onder de rook van Rotterdam. Ik ben een bevoorrecht loper dat ik op de Veluwe woon.

 12. Erwin says:

  Leuk he, zo’n klein stukje natuur in de stad. 🙂

  Ik trek over een paar maandjes bij m’n vriendin in op het Noordereiland en dan ben ik verlost van de niet-zo-inspirerende-rondjes-industrieterrein-Spaanse-Polder. Dan lekker rond de Maas en de stad in, hopelijk wordt de motivatie om te lopen dan ook weer wat opgeschroefd. Die is nu ver te zoeken.. 🙁

 13. Pim says:

  Martine, kan me voorstellen dat je hier graag loopt. Ik loop vanuit Hoogvliet ook heel graag zo de Albbrandswaard in. Kant van Schiedam en Pernis kom ik eigenlijk nooit. Leve het openbaar groen!

 14. Joke says:

  Hoi Martine,

  Ik woon zelf heel dicht bij het eiland, maar ik durf er eigenlijk niet te gaan hardlopen vanwege de hooglanders. Ik heb het ÊÊn keer geprobeerd en toen blokkeerden ze zodanig de weg dat ik er niet langsdurfde.
  Wat zijn jouw ervaringen en heb je evt. tips?

  groetjes en loopse!
  Joke

 15. martine says:

  @joke; ik passeer ze soms en soms zie ik ze niet eens. Als ze op het pad staan wandel ik er rustig (met een boogje) omheen. Ze kijken dan eens op maar grazen meestal snel verder.
  Als ze echt het pad blokkeren en ik er niet langs kan draai ik om en als ik dan weer op dat punt ben zijn ze vaak weer een stukje verder.
  Zeker de moeite waard om er een stukje te lopen!!!
  succes!

 16. Oscar Hoogendoorn says:

  Wie kan mij vertellen hoe lang de bruggetje naar het eiland er is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.