De Parenzana trail op de MTB – The route of health and friendship

Afgelopen week las ik een stukje over de Parenzana bike trail, ook wel de route van health and friendship genoemd. . Ooit was het een spoorweg die Trieste (in Italie) verbond met Porec (in Kroatie). Het verbond de drie landen en zorgde voor transport van goederen en mensen. Van 1902 tot 1935 was het operationeel.
Daarna werd weg transport goedkoper en werd het treinverkeer stil gelegd.
Vanaf 1996 is men begonnen om delen als wandel/fiets route te maken. Nu is de hele route aan elkaar verbonden als een bike/trail route van 125 km.
Nu waren wij bijna in Kroatië toen ik dit las en dus was een plan snel gemaakt. Nu had ik alleen geen wifi om de route in mijn gps te zetten dus heb ik via Maps.me allemaal waypoints gemaakt zodat ik wist hoe en wat. In maps.me staat hij helemaal aangegeven als Parenzana trail.


Achteraf was het helemaal niet nodig geweest want hij staat meer dan uitstekend aangegeven.
Grote borden wijzen je de weg. Onderweg kom je nog informatie borden tegen die je nog wat geschiedenis meegeven.
De route is niet technisch en gaat het merendeel over wat bredere paden maar ontzettend leuk om te fietsen.

Delen blijf je hoger in de bergwand fietsen met prachtig uitzicht op de valleien.
Je fiets door slaperige dorpjes, door bos, over groene heuvels, tussen wijn en olijfgaarden door en niet te vergeten, je komt overal sporen van de treinspoor tegen.
Zo fiets je door een behoorlijk aantal treintunneltjes. Sommige kort en donker en in de langere tunnels heeft met led verlichting aangebracht. Op het moment dat er beweging is gaan deze aan.
Je fiets over wat spoorbruggen en hier en daar kom je nog een rest van een stationnetje tegen. Er zijn uitzichtpunten gemaakt met bankjes, kortom alles voor een mooie dag op de mtb.
Echt met heel veel zorg gedaan!

In dorpjes vindt je oplaadpunten voor je e-bike. Ik zag zelfs een ophang stelling waar je je fiets kunt repareren. Je fietst door dorpjes waar je wel iets vindt om wat te kopen en waar soms een waterpunt is. .
Ik had met Jeanet in 3 dorpjes afgesproken, zo reed zij met Tonkie een mooie route over landerige wegen en zat ik op mijn mtb te genieten.


Ik fietste 70 km (en 700 hm) door het mooie Istrische deel van Kroatië om uiteindelijk uit te komen aan de kust in Porec.
Als je de hele route fiets kom je aan 125 km.
De Parenzana trail is met zorg aangelegd. Mocht je in de buurt zijn, aanrader!
In principe kun je overal starten want de borden zijn echt goed aangegeven.

1 thought on “De Parenzana trail op de MTB – The route of health and friendship

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.