Ultra trail Monte Rosa – enorm veel zin in!

imageLizzy Hawker, de nieuwe generatie trailers kent haar misschien niet. Maar zij was toch wel de vrouw die een inspiratie was/is voor mij toen ik ergens begon met trailen. Een bijzondere en bescheiden sportvrouw die veel gewonnen heeft. image
Ze won de UTMB een aantal keer, haar trainingen daarvoor deed ze in Zwitserland, rond de Monte Rosa. Daar is het idee geboren om hier een wedstrijd te organiseren. Verleden jaar was de test, een drie daagse etappe loop. Dit jaar is de echte wedstrijd. Wederom een etappe loop maar ook een ultra, 116 km en 7500 hoogtemeters. Dit schrijft Lizzy Hawker erover –
Wild spaces, numerous 4000m mountains in every direction, and non-busy trails – this is where I chose to train for UTMB and other races. This is the format I trained in – going around Monte Rosa in two long back-to-back days, staying with my friends in villages and refugios along the way. It’s a tough trail, high and technical in many places – and prior mountain running experiences is needed – but so beautiful.While I was running these trails I thought “this is the race I would really like to run”. It didn’t exist so we have created it for you to enjoy. The full route (from 2017) is tougher than UTMB. As a one-stage race it is a serious challenge – brutal, beautiful and  Brilliant. The Monte Rosa does not stand alone however. The Zermatt region is host to 38 4000m mountains including, of course, the iconic Matterhorn. Wherever you are along the route of the UTMR these beautiful mountains will be above you, beside you, behind you and ahead of you.
imageNu 4 weken voor de wedstrijd heb ik toch nog een startnummer kunnen krijgen en mag ik aan deze eerste editie meedoen. Ik wilde graag nog een mooie race doen om het seizoen af te sluiten. Ik denk niet dat ze mooier worden.
De start is in Cervinio -Italie en de finish in Grachen – Zwitserland. Het is een race van A naar B, dus geen ronde. Een wedstrijd op hoogte en technisch. Je tikt een aantal keer bijna de 3000 meter aan . Tijdslimiet is 30 uur.
Opvallend is hoe professioneel de site is. Je kunt je ook niet zomaar inschrijven. Men wil een cv en aan de hand van dat beslist men of je mee mag doen. Vooral omdat het hoog alpine gebied is wil men niet zomaar trailers aan de start hebben maar moet je echt ervaring hebben. Zowel in ultras als in lopen in de nacht. image
Ik heb er enorm veel zin in! Hopelijk kan ik Lizzy, de race director, ook nog de hand schudden.
3 September is de start. De komende weken een beetje de conditie onderhouden en dat lukt wel want komende week ga ik wandelaars door het massif Chablais begeleiden.
Wordt vervolgd.

2 thoughts on “Ultra trail Monte Rosa – enorm veel zin in!

 1. Hee Martine,
  Goed plan. Lijkt me een prachtige loop, deze. Hij stond bij mij ook op het lijstje, toen ik plannen aan het maken was, maar ik heb me uiteindelijk niet ingeschreven.

  Het verbaasde me wel dat hij niet snel vol raakte, dat had ik eigenlijk verwacht. Maar er kwamen steeds weer mailtjes binnen dat je je nog in kon schrijven. Wonderlijk. Zó streng waren de selectiecriteria nou ook weer niet, toch? Misschien de limiettijd van 30 uur? Voor mij wel een behoorlijke drempel in elk geval. Ben heel benieuwd naar je ervaringen.

  Blijft eeuwig zonde van de Tor (zeg ik ook uit egoïstische motieven, want als ik één loop ergens aan de horizon voor me zag…), maar al met al maak je er toch weer een schitterend seizoen van.

  Groet en alle goeds,
  Jacolien

 2. Hee jacolien, ik denk vooral door de onhandige logistieke toestanden door v a naar b te lopen. Dat was voor mij ook een dingetje. Nu jeanet mee gaat likt het goed. Anders blijf je heen en weer rijden waar je vooral geen zin in hebt na 116 km.
  Groetjes martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.