Navigeren met een zelfgemaakte of geimporteerde route in de Suunto Ambit

Een van de updates in de Suunto Ambit is een verbeterde navigatie. Je kon wel navigeren maar het was allemaal erg omslachtig. En het was niet mogelijk om een route te importeren of van te voren echt een route te maken.
Dat zou nu aanzienlijk verbeterd zijn. Tijd voor een test.
In Movescount (software van Suunto) kun je een route maken en die over zetten in je Suunto. Of je importeert een route uit bv afstandmeten.nl of welk ander programma je ook gebruikt. Dat kan al een bestaande route zijn of een zelfgemaakte route.
Als je navigeert kun je kiezen om het tijdens je training te doen. Iets wat voorheen ook niet kon. Je kon toen alleen navigeren maar niet tegelijkertijd met een training.
Dat betekent nu dat je ook de rest van je gegevens kunt zien zoals je ze hebt ingesteld (tempo, hartslag, afstand ed) . Alleen komt er nu een extra scherm bij, navigatie. IMG_1611
Als je de gps hebt verbonden houdt je Next (de middelste knop) 2 seconden ingehouden. Dan kun je navigatie selecteren en een route kiezen die je er zelf in hebt gezet.
Het nieuwe scherm die erbij komt heeft een aantal opties.
– navigeren met een kaartje op schaal 500 meter
– navigatie overzichtskaart
– navigatie via pijltjes, hoever je bent van je waypoint en naar welke waypoint je navigeert
Je navigeert in deze 3 schermen door de knop links onder in te drukken (view)
IMG_1613Het navigeren met het kaartje gaat prima. Je ziet waar je zit op de route en hij geeft aan als je bij een waypoint bent en gaat vervolgens over naar de volgende waypoint.
Het overzicht met de pijltjes vind ik wat minder. Hij laat middels pijltjes zien of je naar links of rechts moet. Ik moet echt goed opletten als ik navigeer op die manier, zal ook een kwestie van wennen zijn. IMG_1614
Je krijgt geen seintje als je van de route af bent.
Dat zou een goede update zijn want dan hoef je niet zo heel erg goed op te letten tijdens het lopen.
IMG_1615Verder vind ik het lastig dat je niet op je horloge de schaal kunt veranderen. Het zou soms handig zijn om even in of uit te zoomen.
Maar ik heb ondertussen een aantal routes genavigeerd waarbij ik de route had gemaakt en de weg niet kende. Dat ging eigenlijk feilloos met het kaartje op het scherm.

Terug naar start
Ook een functie die is toegevoegd en wat mij betreft bijna onmisbaar op een gps. Als je tijdens een training de weg niet meer weet houd je de next knop 2 seconden ingedrukt. Je komt in het scherm waar je navigatie aan kunt klikken en vervolgens verschijnt Terug naar start. Als je deze activeert komt er wederom een scherm bij, het navigatiescherm en kun je dezelfde schermen scrollen zoals boven beschreven.
De Suunto is hier te koop.

4 thoughts on “Navigeren met een zelfgemaakte of geimporteerde route in de Suunto Ambit

  1. Pingback: Getest Suunto Ambit, deel 1 de gps/sport functie/navigatie | RunToDream, Trailrunning, running, ultra`s and adventure racing

  2. Valt me toch een beetje tegen… zijn toch dingetjes (zoals dat in en uitzoomen) die ik voor vanzelfsprekend neem met mijn 305. Voor zo’n top-of-the-line model had ik toch meer verwacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.